tedxorebrolive-pass3

TEDxÖrebroLive 2015: Pass 3 – Ur den här världen

TEDxÖrebroLive är en direktsändning från TED2015-konferensen från Vancouver, Kanada. Vi kommer visa tre pass under kvällen.

Vad TEDxÖrebroLive 2015: Pass 3
När 17 mars 2015, 22:15-0:00
Plats Bio Roxy, Örebro (Karta)
Kostnad TEDxÖrebroLive är avgiftsfritt

Platserna är begränsade, enligt TED:s regler. Ansök om en plats

Talarna pass 3

Alan Eustace

Alan Eustace har precis lämnat en vice vd-post på Google (där han hade titeln Senior Vice President of Knowledge). I oktober förra året hoppade fallskärm från stratosfären. Det han lärde sig kan förändra hur vi gör rymdresor.

Wikipedia Alan Eustace

Sara Seager

Sara Seager är astrofysiker och ledde teamet som hittade den första planeten med en astmosfär utanför vårt solsystem. Nu letar hon efter en planet som vår, någonstans där ute. Hon har tidigare TED-talat på TEDxCambride.

Wikipedia Sara Seager
Twitter @profsaraseager

Fred Jansen

Fred Jansen är chef för ESA:s Rosetta-projekt som landade Philae på en komet i november 2014. Projektet letar efter ledtrådar till hur liv uppkom på jorden.

Twitter @redplanet00

Nathalie Cabrol

Nathalie Cabrol arbetar med hur liv kan fungera i Andernas sjöar och öknar. Men hon gör det för att lära sig mer om hur liv skulle kunna fungera på Mars.

Twitter @shasta721

Stephen Petranek

I Stephen Petraneks första TED-tal berättade han om 10 sätt jorden kan gå under. Man kunde tro att han är pessimist, men han är snarare en optimist – om hur vi kommer överleva någon annan stans.

TEDxÖrebroLive - Talarna för pass 2

TEDxÖrebroLive 2015: Pass 2 – Hur maskiner lär sig

TEDxÖrebroLive är en direktsändning från TED2015-konferensen från Vancouver, Kanada. Vi kommer visa tre pass under kvällen.

Vad TEDxÖrebroLive 2015: Pass 2
När 17 mars 2015, 19:00-20:45
Plats Bio Roxy, Örebro (Karta)
Kostnad TEDxÖrebroLive är avgiftsfritt

Platserna är begränsade, enligt TED:s regler. Ansök om en plats

Andra passet, med ett temat Hur maskiner lär sig pågår mellan 19:00 och 20:45 (11:00-12:45 lokal tid i Vancouver).

Talarna andra passet

Fei-Fei Li

Fei-Fei Li leder Stanfords Artificial Intelligence- och Vision-labb som arbetar med några av de svåraste problemen inom artificiell intelligens: hur de ska kunna förstå världen omkring sig genom att se och höra samt dessutom förklara dem med naturligt språk.

Wikipedia Fei-Fei Li

Rajiv Maheswaran

Rajiv Maheswarans företag Second Spectrum hjälper lag i NBA att förstå sina spelare och motståndare bättre genom datoranalys. De gör det genom att mäta allt som sker på planen med distribuerad artificiell intelligens.

Twitter @RajivMaheswaran

Chris Urmson

Chris Urmson är chef för den del av Google[x] som håller på att skapa självkörande bilar. Kan han svara på frågan om varför det är säkrare om vi låter bli att köra våra bilar?

Jim Simons

Först lade Jim Simons grunden för strängteori samtidigt som han hjälpte NSA att knäcka koder. Sen blev han miljardär genom att han tyckte andra investerade på fel sätt och gjorde det själv istället. Nu vill han förändra filantropi.

Wikipedia James Harris Simons

Nick Bostrom

Nick Boström är en svensk filosof som arbetar med stora frågor. Som existensiell risk eller frågan om vår tekniska utveckling till slut kommer förgöra oss.

tedxorebrolive-pass1

TEDxÖrebroLive 2015: Pass 1 – Hur vi tänker

TEDxÖrebroLive är en direktsändning från TED2015-konferensen från Vancouver, Kanada. Vi kommer visa tre pass under kvällen.

Vad TEDxÖrebroLive 2015: Pass 1
När 17 mars 2015, 16:30-18:15
Plats Bio Roxy, Örebro (Karta)
Kostnad TEDxÖrebroLive är avgiftsfritt

Platserna är begränsade, enligt TED:s regler. Ansök om en plats

Första passet, med ett temat ”Hur vi tänker?” pågår mellan 16:30 och 18:15 (08:30-10:15 lokal tid i Vancouver) på Bio Roxy i Örebro.

Talarna det första passet är:

Laura Schulz

Laura Schulz forskar inom kognitionsvetenskap och kommer tala om hur vår förståelse för hur barn lär sig håller på att förändras. Hon har bland annat skrivit Causal Learning: Psychology, Philosophy, and Computation (tillsammans med Adam Gopnik).

Jason Padgett

En misshandel 2002 ledde till att Jason Padgett började se världen i fraktalformer. Och det ledde till att han började se och förstå matematik på ett helt nytt sätt. Från TED:s scen ska han dela med sig av hur han ser på världen, som konstnär och matematiker.

David Eagleman

David Eagleman forskar om neurovetenskap och ska berätta om hur våra hjärnor fungerar och i förlängningen vad som gör oss mänskliga.

Twitter @davideagleman

Daniel Kish

Daniel Kish är blind, men det är inte säkert att du skulle märka det på hur han rör sig, cyklar eller när han klättrar i berg. Daniel ser genom ljud. Han kallar det echolocation. Podradioprogrammet Invisibilia har berättat om honom och hans arbete för att göra hela världen tillgänglig för de som inte ser som de seende.

Donald Hoffman

Kognitionsvetaren Donald Hoffman menar att världen omkring oss egentligen inte är världen hur den är, den är hur vi själva byggt ihop vår tolkning av den.

Vad är TEDxÖrebroLive 2015?

Datum 17 mars 2015
Tid 16:00-sent
Plats Bio Roxy, Örebro (Karta)
Vad Livesändning av TED2015
Kostnad TEDxÖrebroLive är avgiftsfritt (men du får sponsra, kontakta kal.strom@us3.se om du är intresserad)
Platserna är begränsade, enligt TED:s regler. Ansök om en plats

TED2015 är TED:s huvudkonferens som ges i Vancouver, Kanada. Wikipedia skriver:

TED (Technology, Entertainment, Design – teknologi, underhållning, formgivning) är en årlig tvärvetenskaplig konferens i USA som definierar sitt tema som ”idéer värda att sprida” (”ideas worth spreading”). I samband med konferensen hålls ett antal föredrag med oftast kända och högprofilerade föredragshållare kallade TED Talks.

Temat för årets konferens är Truth & Dare. TED skriver att ett bra TED-tal gör en av två saker: Ger ett sätt att se världen på ett nytt sätt eller en möjlighet att se hur världen kommer att bli. TED2015 vill göra båda sakerna samtidigt. TED2015 pågår mellan måndag 16 och fredag 20 mars 2015, vi kommer endast visa tisdagens program.

TED är en väldigt exklusiv konferens. Biljetten kostar $8 500 och även om du har råd är det långt ifrån säkert att du får chansen att komma (nu är det dessutom slutsålt). Alla som vill komma på TED ansöker om att få bli medlemmar. För att bjuda in en större grupp människor och sprida idéer utanför den krets som har chans att komma på konferensen har man skapat TEDx-konceptet.

x:et i TEDx står för independently organized TED events där andra får möjligheten att arrangera evenemang runt TED. TEDxÖrebro arrangerades första gången 2009. Det här är första gången vi sänder TED-konferensen direkt.